četrtek, 20. september 2012

Vlaganje gob

Vloene_gobe

Zdaj je obdobje, ko si lahko naredimo nekaj zaloge za ozimnico. Tudi z pomočjo gob. Nekaj jih je letos že bilo, tisti ta pravi časi, ko rastejo pravi jurčki (klobuk imajo temne barve) pa še prihajajo.

Kot sem že omenila, je letos bilo že kar precej gob, med drugim tudi jurčkov. Nekaj smo jih pojedli takoj, nekaj sem jih shranila v zamrzovalnik, starejše sem posušila in tiste „naj talepše“ sem vložila. Vloženi jurčki počakajo najdlje, seveda z predpogojem, da jih ne „zmažemo“ prej. Po zimi pridejo še kako prav, ko postrežem kakšen narezek. Včasim pripravim iz njih solato, ali pa jih namesto šampinjončkov dodam doma pripravljeni pici.

Prav tako odlične in uporabne so tudi vložene štorovke. No, te je veliko lažje nabirati. Običajno rastejo ob štorih (od tod tudi ime) in to v velikih šopih. Tako, da predno se zaveš je košara že polna. Malo bolj zamudno je potem čiščenje, ker so štorovke zelo drobne gobe. Predlagam, da jih že nabirate tako, da jih enostavno kar porežete malo nad tlom, tako boste doma imeli manj dela.

Seveda lahko vlagamo tudi druge vrste gob, a zame sta ti dve vrsti najbolj primerni, najbolj okusni.

Kadar vlagamo, pa ne samo gobe (tudi druge stvari) je zelo pomembna čistoča. Predvsem kozarci morajo biti oprani brezhibno, seveda pa tudi tisto, kar vlagamo, mora biti zelo čisto. V nasprotnem primeru, je veliko več možnosti, da se vam bodo stvari pokvarile. Iz najmanjše „umazanije“ se lahko razvijejo razne plesni, ki pa bodo seveda povzročile, da se bodo sestavine v kozarcu pričele kvariti.

Mislim, da je pametno izkoristiti prijetno z koristnim. Tako jaz pravim nabiranju gob. Tudi če nič ne naberem, sem svoj čas porabila zelo dobro. Nadihala sem se svežega zraka in dobro razmigala svoje telo.

Pa lep gobarski pozdrav!

Ni komentarjev:

Objavite komentar