ponedeljek, 24. september 2012

Okusen krompirjev golaž

Krompirjev_gola1

Krompirjev golaž me je kuhati naučila moja mama. Ona je na splošno pripravljala veliko brezmesnih jedi, predvsem so to bile jedi, tako imenovane jedi na žlico.

No, ena izmed takih jedi je prav krompirjev golaž. Meni osebno zelo ljuba jed, ki jo imam veliko rajši, kot pa golaž z mesom. Sama priprava je zelo enostavna, okus pa zelo dober.

Krompir olupim, prav tako česen in čebulo. Res je, da z čebulo, pa tudi z česnom, ne varčujem, ker ravno to dvoje naredi omako okusno. Prav tako, k odličnemu okusu pripomore tudi kumina, ki jo zelo dobro sesekljam z česnom.

Ko imam čebulo nasekljano, jo posteklenim, dodam na kose narezan krompir, popražim, dodam še ostale začimbe in dobro premešam. Vse skupaj zalijem. Če je le možno z juho, če ne pa z vročo vodo. Kuham do mehkega.

Za zgostitev krompirjevega golaža ne uporabljam moke, ampak zgostim kar z kuhanim krompirjem. Nekaj ga vzamem iz lonca, ga premečkam in vrnem nazaj v lonec (lahko pa ga zmečkate tudi v loncu). Na koncu mu včasih dodam še narezano hrenovko, ampak samo včasih.

Ja, krompir je vsestransko uporabna zelenajva. Ni čudno, da so ljudje že včasih govorili: dokler bo dovolj krompirja, ne bomo lačni.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar