sreda, 19. september 2012

Pet jedi, ki jih lahko shraniš v zamrzovalnik

Goveji_gola1

Nobena skrivnost ni, da imamo vse manj in manj časa, denarja pa tudi. Delamo več, imamo pa manj. Ja, čudni časi prihajajo, pravzaprav so že tu.

A kaj bi „jamrali“, nič ne pomaga. Moramo se prilagoditi, predvsem pa bolj organizirati. Dan je prekratek za vse stvari, ki bi jih želeli narediti.

Meni kot ženski veliko časa vzame pripravljanje kosila. Zato sem si tu naredila malo reda. Zdaj jedi, ki jih lahko pripravim vnaprej, kuham v večjih količinah. To pomeni, da jih nekaj skranim v zamrzovalnik (ali skrinjo), predvsem za takrat, ko sem na tesnem z časom.

V večjih količinah vedno kuham: goveji golaž, polnjena paprika, pasulj, segedin golaž in češpljevi cmoki.

Vse te kuhane jedi porazdelim po porcijah, tako, da nimam problemov, ko jih je potrebno vzeti iz zamrzovalnika. Goveji golaž mi pride prav pri pripravi makaronovega mesa, pri mesni rižoti, pri raznih oblikah krompirja...ja, golaž je lahko osnova za marsikatero jed.

Polnjena paprika je bolj sezonsko pogojena jed. Tako, da takrat, ko jo je dovolj na razpolago, jo skuham več in shranim za kasneje. Zelo mi ugaja, ko naslednjič naredim samo še omako, v katero dam kuhati že pripravljene, zamrznjene polnjene paprike. Še malo krompirjevega pireja...., o, sem že lačna.

Pasulj je sicer lahko hitro pripravljen, a ko je res kriza z časom, pride še kako prav vnaprej pripravljen, samo pogrejemo ga še...

Segedin golaž je tudi jed, ki je bolj okusna, če jo pripravljamo v večjih količinah. Tako, da je res pametno, če ga že kuhamo, da ga damo nekaj v zamrzovalnik.

Doma na vrtu mi raste tudi sliva, češplja po domače. Ko so češplje zrele, jih nekaj vložim v kozarce, nekaj pa jih zamrznem in kasneje iz njih naredim češpljeve cmoke. Prav tako pa, ko delam cmoke še iz svežih češpelj, naredim nekaj več cmokov in jih hranim v zamrzovalnik. Vendar te porabim relativno kmalu, ker se mi zdi, da potem krompirjevo testo ni takšno več, kot bi morali biti.

Ja, z naprej pripravljeno hrano lahko prihranimo kar nekaj časa, pa tudi nekaj denarja. Še bolj pomembno pa je, da je to hrana, pri kateri nismo uporabljali nobenih konzervansov, kar pri kupljeni hrani težko rečemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar