petek, 28. september 2012

Priprava ozimnice

Vloene_kumarice1

Po dolgem vročem poletju je končno tu jesen. Dnevi so prekrasni. Sicer malo krajši, a nič zato. Tisti čas, ko smo prej bili zunaj, lahko zdaj izkoristimo, med drugim tudi za pripravo ozimnice.

Zdaj, ko je hrana zelo draga, bi bilo škoda, da bi jo ne shranili za kasneje – tisto, ki se jo pač shraniti da. Nasplošno to velja za tiste, ki imajo sadje in zelenjavo doma.

Če imamo doma na razpolago sadje (jabolka, češplje, grozdje, fige, kutine...itd) lahko skuhamo odlične marmelade. Najbolj pogosta je češpljeva marmelada. Domače marmelade so veliko bolj okusne, da ne govorim, da so tudi veliko bolj zdrave, kot kupljene marmelade.

Vložimo lahko tudi veliko različnih solat, paradižnikov, kumaric (na več različnih načinov), rdeče paprike, skratka zelo veliko različne zelenjave.

Če ste spretni v nabiranju gob, si jih boste lahko zelo veliko pripravili za zimsko obdobje. Nekaj jih lahko shranite v zamrzovalnik, nekaj jih lahko posušite in tiste najlepše (recimo mlade jurčke) lahko vložite v kozarce.

Priprava ozimnice je mogoče za nekatere zoprna zadeva, za nekatere pravi užitek. Moja prijateljica pravi, da z možem najbolj uživata, ko skupaj pripravljata ozimnico, kajti takrat imata veliko časa tudi za pogovor.

Ni komentarjev:

Objavite komentar