petek, 21. september 2012

Fižol in domače fižolove jedi

Zabeljen_strocji_fizol

Ja, jesen je res polna pridelkov! Tisti, ki imamo doma vrt, moramo včasih kar razmišljati, kaj moramo najprej pojesti, da se nam ne bo kaj pokvarilo. To bi bila res škoda.

Letos je bilo vsaj pri nas veliko fižola. Takšnega in drugačnega. To se pravi, takšnega, ki ga jemo v stročju, nekaj pa tudi tistega, ki ga moramo izluščiti, da ga lahko užijemo.

Meni najljubši je stročji fižol. Iz njega pripravim boranjo, včasih zabeljen stročji fižol (takrat obvezno zraven pripravim tople kumare), včasih pa tudi solato iz stročjega fižola.

Če mi ga kaj ostane, ga blanširam in shranim v zamrzovalnik, za „hude“ čase.

Iz zrnatega fižola pa prav tako pripravljam solato – z veliko čebule, jajčko  in bučnim oljem, njami..., tudi z ocvirki zabeljenega  (ni slabo), največ pa skuham pasulj. 

Ja, tudi pire ni slab. Morate poizkusiti!!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar