Tako, več kot polovica leta je že zdavnaj za nami. Prihaja jesen, ki je zame eden izmed najlepših obdobij v letu. Ampak takšna, taprava jesen, takšna, ki jo poznamo iz pred nekaj let. Jutra in večeri bolj hladni, dnevi pa ravno pav lepi in topli.
To obdobje prinese tudi veliko pridelkov, ki jih moramo čimprej shraniti ali porabiti. Slive so dobro obrodile, z njimi moram takoj nekaj narediti, drugače bodo zgnile.Tako jih nekaj spravim v zamrzovalnik, za češpljeve cmoke, iz velike večine pa skuham slivovo marmelado. Imam zelo preprost recept, ki vedno uspe.
Vsako leto pripravim tudi nekaj jabolčne marmelade. Pri tem običajno porabim takšna jabolka, ki niso dobra za ozimnico, velika škoda pa bi bila, da bi jih zavrgla.
Pri nas imamo tudi kutine, iz katerih ravno tako pripravim odličen kutinov džem. Kutine so sadež, ki ni pretirano dober, dokler ni čisto zrel, predvsem pa mora odležati temnem prostoru in omediti. Šele takrat je odličen. Veliko ga uporabljajo tudi pri kisanju zelja in za izdelovanje džemov ter marmelad. V tem primeru jih ni potrebno mediti.
Marmelado lahko naredite tudi iz korenja, grozdja, fig in še iz veliko drugih pridelkov.
Ne glede na to, kakšne marmelade bomo izdelali, moramo paziti na to, da jim ne bomo dodali preveč sladkorja. Vsi vemo, da sladkor ni dober za naše zdravje. Res pa je, da če bomo imeli manj zrelo sadje, in če bomo preveč varčevali z sladkorjem, je velika možnost, da nam se bo marmelada pokvarila.
Tudi pri shranjevanju marmelade moramo paziti na več stvari. Zelo pomembno je, da so kozarci zelo čisti, dobro zaprti in pokriti z odejo, dokler se popolnoma ne ohladijo. Šele nato jih spravimo v shrambo, ki naj bo hladna in temna.
Če še niste nikoli sami kuhali marmelade, vam priporočam, da to naredite. Šele takrat boste videli, s kakšnim užitkom, jo boste kasneje uživali. Pa ne samo vi - cenili jo bodo tudi vaši prijatelji. Saj veste, da to kar sam narediš, ima čisto drugo ceno, kot pa tisto, kar lahko vsak kupi.
Pa še nekaj velja: domače je „naj ta boljš“! Drži kot pribito.
Ni komentarjev:
Objavite komentar