Goji jagode oz. volčje jagode izvirajo iz severne Kitajske, kjer rastejo na višjih nadmorskih višinah.
Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, mnogih vitaminov (C, E, B1, B2, B6), mineralov (železo, cink, selen, kalcin, germanij) in aminokislin, med katerimi najdemo tudi vse esencialne aminokisline (t.j. aminokisline, ki jih telo ne more ustvariti samo ampak jih moramo v telo vnesti s hrano) sodijo goji jagode v sam vrh super živil, njihove prednosti pa na Kitajskem izkoriščajo že stoletja.
Še do nedavnega so bile te jagode rezervirane le za najvišje sloje kitajskega plemstva. Z njimi so hranili in zdravili cesarje ter pomembneže v kitajski visoki družbi. Uživali so sveže ali posušene plodove, iz jagod so stiskali sok ali pa so iz njih kuhali čaj.
Danes lahko goji jagode uživamo tudi v obliki prahu, ki ga vmešamo v sok, jogurt, vodo ali smoothie, velika večina pa goji jagode še danes uživa v posušeni obliki, saj predstavljajo super prigrizek, ki nas napolni z energijo in poteši lakoto.
Zaradi vseh teh lastnosti, spadajo goji jagode med bolj draga živila. Cena za kilogram posušenih jagod hitro doseže 40€ in več. Če so pridelane še organsko, pa je lahko cena občutno višja.
Tako, kot večina drugih jagod, tudi te pripomorejo lepšemu sijaju kože. S svojo količino C vitamina, pa vas lahko zaščiti tudi pred vsemi vrstami prehladov.
Ni komentarjev:
Objavite komentar